Vairs nevāru kartupeļus ūdenī: pavāre atklāja, kā viena sastāvdaļa padara biezeni ideāli gardāku un maigāku

Daudzi no mums kartupeļus biezenim ieraduši vārīt ūdenī, taču, aizstājot to ar vienu citu sastāvdaļu, rezultāts izdosies daudz garšīgāks.

Kartupeļu biezenis ir mūsu virtuves klasika – šķiet, ka to prot pagatavot ikviens. Mēs visi esam pieraduši pie standarta procesa: nomizot, sagriezt, iebērt katlā ar ūdeni un vārīt, līdz tie mīksti. Taču vai esat kādreiz aizdomājušies, kāpēc restorānos pasniegtais biezenis garšo tik piesātināti un krēmīgi, kamēr mājās tas bieži sanāk nedaudz “ūdeņains”?

Nesen kāda pieredzējusi pavāre dalījās ar savu “zelta likumu”, kas pilnībā mainīja manu skatījumu uz šo ikdienišķo ēdienu. Kopš tās dienas esmu pilnībā atteikusies no kartupeļu vārīšanas parastā ūdenī. Es pilnībā aizstāju bezgaršīgo krāna ūdeni ar kādu citu, daudz bagātīgāku šķidrumu, kas burtiski piesātina katru kartupeļa šķiedru jau gatavošanas laikā.

Kāpēc parasts ūdens “atņem” garšu?

Vārot kartupeļus ūdenī, notiek divvirzienu process: kartupelis nedaudz atdod savu cieti un garšu ūdenim (ko mēs pēc tam vienkārši nolejam izlietnē), un tā vietā uzsūc bezgaršīgo šķidrumu. Rezultātā mēs iegūstam “tukšu” bāzi, kuru pēc tam mēģinām glābt ar lielu daudzumu sāls un taukvielu.

Bet iedomājieties, ja kartupelis jau vārīšanās brīdī varētu uzsūkt nevis tukšumu, bet gan dziļu, sātīgu aromātu?

Pagatavošanas gaita: Soli pa solim līdz pilnībai

Šis ir brīdis, kad parastais katls pārvēršas par restorāna virtuvi. Slepenā sastāvdaļa, ko izmanto profesionāļi, ir vistas buljons. Aizstājot ūdeni ar aromātisku buljonu, kartupeļi jau gatavošanās procesā piesūcas ar gaļas un dārzeņu esenci. Tie kļūst sātīgi jau “no iekšpuses”, radot tādu garšas dziļumu, kādu ar parastu sāli nekad nepanākt.

Sagatavošana:

Izvēlieties miltainas kartupeļu šķirnes (tās, kas labi šķīst). Nomizojiet un sagrieziet tos vienādos gabaliņos, lai tie izmīkstētu vienlaicīgi.

Vārīšana:

Lieciet kartupeļus katlā un pārlejiet tos ar vistas buljonu tā, lai tie būtu pilnībā nosegti. Ja izmantojat buljona kubiņus, pārliecinieties, ka tie ir labi izšķīdināti.

Aromāta pastiprināšana:

Kamēr kartupeļi vārās, pievienojiet katlā pusi sīpola un divas viegli saspiestas ķiploka daiviņas. Šie dārzeņi vārīšanās laikā atdos savu saldumu un aromātu buljonam, ko kartupeļi “iedzers” sevī.

Svarīgais brīdis:

Kad kartupeļi ir gatavi, buljonu nolejiet atsevišķā traukā (neizlejiet visu!). Izņemiet sīpolu un lauru lapas, ja tās pievienojāt.

Tekstūras radīšana:

Sāciet stampāt kartupeļus, pievienojot istabas temperatūras sviestu. Tad pakāpeniski lejiet klāt siltu pienu vai saldo krējumu. Ja masa šķiet par biezu, pievienojiet nedaudz no nolietā, aromātiskā buljona – tas piešķirs papildu “smeķi”.

Padomi izcilam rezultātam

Lai sasniegtu restorāna līmeņa rezultātu, galvenais ir detaļas: īpaši bagātīgai garšai un zeltainai nokrāsai ūdens vietā izmantojiet mājas gatavotu, lēni vārītu buljonu. Atcerieties, ka nevainojama maiguma noslēpums slēpjas rīkos – nekad neizmantojiet blenderi, kas cieti pārvērš “līmē”, bet izvēlieties tikai rokas stampiņu vai presi.

Ja vēlaties eksperimentēt ar taukvielām un iegūt vieglāku, modernāku garšu, sviestu varat aizstāt ar kvalitatīvu olīveļļu. Savukārt ideālam krējuma balansam, ja pa rokai nav saldā krējuma, droši jauciet pienu ar parasto skābo krējumu – tā patīkamais skābums izcili kontrastēs ar sātīgo buljona pamatgaršu.

Sastāvdaļas (ģimenes maltītei):

~1 kg  kartupeļu;

2 vistas buljona kubi (vai ~1l gatava vistas buljona),

75 g sāls sviesta (vai parastā sviesta un šķipsniņu sāls),

50 ml silta piena vai saldā krējuma,

šķipsniņa sāls un piparu pēc garšas

Vai tev ir savs slepenais paņēmiens, kā padarīt biezeni īpašu? Padalies komentāros!